Göteborg Art Sounds
%s1 / %s2

Nu släpper GAS 2012 de sista artisterna!

Det har äntligen blivit dags att presentera de sista akterna och programpunkterna till GAS 2012.
Men vi vill också passa på att meddela att det nu äntligen finns biljetter tillgängliga på ticnet. se och på pusterviksbiljetter.com. Men vi ska inte hålla er på halster längre, här är de sista akterna till GAS 2012

Mazur/Bang/Jørgensen [DK/NO]
Om man någon gång under GAS 2012 ska tala om en ”allstar” grupp så är det nog denna. Marilyn Mazur är en av Danmarks genom tiderna främsta slagverkare och har tidigare spelat med bl a Miles Davies och Jan Garbarek. Jan Bang har tagit live-remixandet till en helt ny nivå och är dessutom en av grundarna av Punktfestivalen i Kristiansand. Per Jørgensen i sin tur är en av Norges just nu främsta trumpetare. Improviserad musik på högsta nivå från tre samtida giganter.

Henrik Rylander [SE]
Göteborgs egen rundgångsprofet: Henrik Rylander. Med ett förflutet i Union Carbide Productions och nu verksam i The Skull Defekts har han vid det här laget hunnit prova på en hel del. På Rio Rio presenterar han ”en malström av malande monotona bordunkluster med oheliga inslag av skrikande oväsen. Framfört improviserat och i stundens ingivelse med hjälp av rundgång i mixerbord, analoga synthar och andra maskiner”.

Dungeon Acid [SE]
Tredje och avslutande omgången av CLUB GAS gästas av Jean-Loius Huhtas projekt Dungeon Acid. Med en bakgrund i stilbildande band som Cortex och Anti Cimex har Jean-Louis varit en självklar dela Sveriges musikliv sedan början av 80-talet. Med Dungeon Acid bjuder han på en pulserande vägg av syrafrätt dansmusik. Hårt, sinnesutvidgande och helt fantastiskt.

Flemming Agerskov [DK]
Flemming Agerskov är en otroligt månsidig och öppensinnad trumpetare som rör sig sömlöst mellan genrer som frijazz, improv, pop och rock. Agerskov ansluter till RELAY MEETING 2012 del 2 på Stora Teatern den 12 maj. Han är ursprungligen från Danmark men har också hunnit med att bo i Japan där han enligt egen utsago spelade på jazzklubbar “varje kväll under ett helt år”, något som inte förvånar oss med tanke på den pondus och lyhördhet han utstrålar på scen. Har tidigare spelat med t ex Lee Konitz och Jon Balke och även hållit i clinicsm i bl a improvisation vid Köpenhamns Universitet.

Josefine Cronholm [SE]
I och med den sista och avslutande delen av RELAY MEETING 2012, den stafettkonsert som vandrar genom festivalens alla tre delar, så ansluter jazzsångerskan Josefine Cronholm som tidigare har arbetat med t ex Marilyn Mazur och Anders Jormin. Kommer ursprungligen från Sverige men är sedan 1995 bosatt och verksam i Köpenhamn. Med en fast förankring inom den svenska folkmusiken och jazzen har hon skapat sig en tydlig och egen röst inom den moderna jazzmusiken.

Multiple Piano Project [GB/IT/SE]
Multiple Piano Project är en pianokonsert bestående av 15 pianon som kommer att stå uppställda mitt i kommersen i Nordstan. Konceptet skapades av den brittiska pianisten Phoebe Luton i Verona och har hittills bl a presenterats på festivalen Verona Risuona i Italien och på pianofestivalen vid the Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow. Konserten genomförs med musiker från Glasgow, Verona och Göteborg under ledning av dirigenten Tom Wilson.

amongmachines [DK/NO]
Inför 2012-års festival inledde GAS ett samarbete med Kalvfestivalen där GAS presenterar en akt under Kalvfestivalen i augusti och Kalv presenterar en akt under GAS 2012. Därför har vi nu det stora nöjet att, i samarbete med Kalv och Folkteatern, presentera den dansk-norska duon amongmachines som består av Jens Hørsving & Torben Snekkestad. Med blåsinstrument, live-elektronik och laptop skapas ett verk där maskin möter människa och där verkstadens klanger möter musiken.

Karin Nelson [SE]
Karin arbetar sedan några år tillbaka lärare i solistiskt orgelspel och nutida orgel vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Är också doktorand vid Institutionen för kulturvetenskaper i Göteborg och arbetar med ett forskningsarbete som handlar om Magnificatbearbetningar för orgel. I S:t Andrews Church kommer hon att bjuda på två orgelverk skrivna av den Estniske kompositören Arvo Pärt: Trivium (1988) och Pari Intervallo (ca 1976–81).

Gageego! & Carolina Falkholt [SE]
Under eftermiddagen i Nordstan den 12 maj bjuder GAS på Göteborgs främsta kammarensemble för nutida musik, Gageego!. Med sig till Nordstan har de konstnären Carolina Falkholt som tidigare bl a ställt ut och målat på Göteborgs Konsthall. Slagverk, stråk, blås och röst möter grafitti i Skandinaviens största köpcentrum.

Lindblad Ensemble [SE]
Eftermiddagen på Win-Win den 13 maj är studenternas dag. Fyra akter med studenter från Italien, Danmark, Norge och Sverige. Det här är deras chans att skina och först ut är Lindblad-ensemblen, under ledning av Palle Dahstedt, Musikhögskolans egen ensemble för utforskandet av live-elektronik.

Nordic Live Electronics [SE/NO/DK]
Projektet Nordic Live Electronics är ett studentsamarbete med Punkt och Universitetet i Agder, Kristiansand, Norge. Projektet går ut på att remixa andra artisters inspelade ljud och sedan framföra detta live. Efter GAS fortsätter det här projektet sedan till Punktfestivalen i Kristiansand i september 2012.

GAS TALKS 1 - Europa gungar
Skuldsatta länder, förmyndarregeringar, bankkrascher, arbetslöshet, nyfattigdom och medborgarprotester. Hur ska vi hantera detta, både i Göteborg och på kontinenten? Under ledning av Alexandra Pascalidou kommer ordföranden i Göteborgs kommunstyrelse Annelie Hulthén och författaren och samhällsdebattören Renzo Aneröd att, tillsammans med studenter från stora delar av Europa, diskutera demokratibegreppet ur ett europeiskt perspektiv. Nordstan den 12 maj kl 16.00.

GAS TALKS 2 - Kungen, demokratin och diktaturerna
Under ledning av kulturjournalisten Malin Krutmeijer ska den svenska monarkin skärskådas. När kung Carl XVI Gustav fällde ett positivt omdöme om sultanen i Brunei och senare delade ut medalj till Saudiarabiens kung hördes upprörda röster: demokratier ska inte vänslas med diktaturer. Men monarker möts med monarkin som utgångspunkt. Den ene kan ha envåldsmakt, den andre reglerad makt. Spelar monarkier i en egen liga, bortom demokrati- och diktaturbegreppet? Är demokrati och konstitutionell monarki - sådan som vi har i Sverige - verkligen förenliga? Medverkar gör Cecilia Åse, fil.dr. statsvetenskap och monarkiforskare och Jan Teorell professor i statsvetenskap och diktaturforskare. Det här arrangemanget genomförs den 2 juni kl 16.00 på Rio Rio i samarbete med Republikanska Föreningen.

ons, 2012-03-21 12:47