Göteborg Art Sounds
%s1 / %s2

Nu släpper GAS 2012 de första artisterna!

Som vi har skrivit tidigare så skiljer sig årets festival från de tidigare eftersom den är fördelad över tre veckoslut under våren. De aktuella datumen är: 7 april, 11-13 maj och 1-3 juni.

Och med detta har vi det stora nöjet att presentera...

Supersilent & Stian Westerhus [NO]
Det är med en enorm stolthet som vi presenterar det norska improvfenomenet Supersilent, här förstärkta av gitarristen Stian Westerhus. Supersilent har sedan slutet av 90-talet utvecklat och förfinat sin alldeles egen variant av improv och har sakta men säkert byggt upp ett alldeles eget musikaliskt universum. Stian Westerhus har tidigare samarbetat med artister som Sidsel Endresen och Jaga Jazzist och spelar även i band som Monolithic och Puma. Elektronik, gitarr, trumpet, slagverk och klaviatur sammanstrålar för att skapa något av det vackraste och mest egensinniga man kan uppleva på en scen.

Philip Jeck [GB]
Philip Jeck är en av de mest framträdande och tongivande artisterna inom den samtida ljudkonsten. Jeck har sedan det tidiga 80-talet flyttat fram positionerna för vad man kan göra med en vinylspelare. I hans musik hör man ekon både från det förflutna och från framtiden. Med hjälp av vinylspelare och diverse elektronik skapas de vackraste av ljud du aldrig hört.

Midaircondo & Michala Østergaard-Nielsen [SE/DK]
Den här konstellationen släppte under hösten 2011 den hyllade skivan Reports on the Horizon som vi kommer att få höra delar av under konserten. Röst, blås, cittra, kalimba och elektronik möter slagverk.

Stephan Mathieu [DE]
Tyska Stephan Mathieu har tidigare släppt skivor på bolag som Touch, 12K, Dekorder och Häpna. Ljudmattor och ambienta klanger skapas med hjälp av cittra och elektronik.

Kangding Ray [FR]
Kangding Ray är fransmannen David Letelliers soloprojekt. Med ett antal släpp på anrika skivbolaget Raster-Noton har David de senaste åren seglat upp som en av de klarast lysande stjärnorna inom den samtida electronican. Musik med en fot i den audiofila hörlursmusiken och en fot på dansgolvet.

Lisbeth Diers [DK]
Lisbeth är en av tre stycken kvinnliga danska slagverkare som GAS-festivalen 2012 kan stoltsera med. Hon var också en av de klarast lysande stjärnorna på förra årets MEETING-konsert i Lagerhuset. I år tar vi konceptet vidare och gör Lisbeth till konstnärlig ledare för RELAY MEETING 2012, den stafettkonsert som vandrar igenom festivalens tre delar.

Marc Ducret [FR]
Marc Ducret är en självlärd friformsgitarrist från Frankrike som har varit aktiv sedan mitten av 70-talet. Har varit verksam både som soloartist såväl som filmmusikkompositör och har även skapat verk för större ensembler. Ducret kommer att ingå i RELAY MEETING 2012 som del av den kärntrio som medverkar under alla tre festivalerna.

Herman Müntzing [SE]
I Herman Müntzings musik finns en enorm öppenhet för nya klanger och ljudvärldar, skapat med bland annat med det egenbyggda instrumentet Flexichord. Med elektronik och akustiska ljudkällor skapar han ett besynnerligt och alldeles eget musikaliskt språk. Också Müntzing kommer att ingå i RELAY MEETING 2012 som del av den kärntrio som medverkar under alla tre festivalerna.

ons, 2012-02-15 13:03