Göteborg Art Sounds photo Polina Ulianova
%s1 / %s2

Göteborg Art Sounds 15-19 oktober!

Den 15-19 oktober äger den tionde upplagan av GAS-festivalen rum. I år är det 15 år sedan festivalen startade, vilket alltså innebär att festivalen startade under det förra årtusendet. Perspektiv som orsakar svindel såväl som en aning hybris och det är med en stor dos stolthet som vi nu presenterar en handfull av de klara artisterna som ska hjälpa oss att hylla den ljudande konsten under några höstdagar i Göteborg.

Norska elephant9, som under GAS-festivalen gästas av den svenska gitarristen Reine Fiske (Dungen), rör sig någonstans i gränslandet mellan psykedelia, improv-rock och friform. Det är musik med stor frihet, som rör sig sömlöst mellan genrer och uttryck, men som alltid drivs framåt av ett sinnesutvidgande och nästan hypnotiskt driv.

Tyska duon P.O.P. - Psychology of Perception verkar i ett högst eget universum där minimalistiska strukturer befinner sig i en ständig organisk förvandling. Den här bas- och pianoduon skapar tillsammans musik som är svår att sätta fingret på men som genast griper tag i lyssnaren.

Vokalensemblen Song Circus från Norge har bland annat samarbetat med Trevor Wishart, Jaap blonk och David Moss. Sju röster, alla med sin unika karaktär, utgör en unison och högst säregen klang någonstans i den samtida musikens ytterområden.

Den numera Berlinbaserade Amerikanska musikern Audrey Chen använder sig av cello, röst och elektronik för att bygga upp en improviserad ljudvärld som är både mörk, komplex och rofylld på samma gång. Det handlar om otroligt stark och detaljrik musik som kräver lyssnarens absoluta uppmärksamhet.

Genom performance och installationer skapar Malmöbaserade Brooklynbon och ljudkonstnären Doron Sadja en fysisk upplevelse av ljud och ljus, där organiskt möter syntetiskt. Sadjas verk har tidigare kunnat upplevas på bl a MoMa och Issue Project Room i New York och på Inkonst i Malmö.

Göteborgsbaserade trion Strändernas Svall skapar musik som är både direkt och abstrakt. Energiskt skruvad, spastiskt och dansant. Gitarr, trummor och ljus sprakar och pulserar, ljud och ljus sammanflätas och djupt inne i kaoset skymtar melodier som nästan är vackra.

mån, 2014-09-08 14:29